piątek, 18 maja 2012

od szpinaku rosna cycki. =)

Nooo nie, nie rosna ;D
ale jest fest zdrowy i przeeeeepyszny.!!! Dlatego dzisiaj kolejna opcja obiadowa z nim w roli glownej =))



PENNE Z CUKINIA, SZPINAKIEM I POMIDORAMI

SKLADNIKI:
- 1 mala cukinia [ok 250g]
- 3 zabki czosnku
- 160g makaronu [penne]
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 2 sredniej wielkosci pomidory
- 2 duze garsci szpinaku [jesli szpinak mrozony to polowa opakowania]
- 60g startego parmezanu
- sol i swiezo zmielony pieprz

WYKONANIE:
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Cukinie myjemy i kroimy w plastry ok 4cm szerokosci i grubosci ok 1cm. Czosnek gnieciemy nozem i drobno kroimy.
3. Na patelni do grillowania, grillujemy cukinie z czosnkiem. Grillowac szybko na duzym ogniu, ok 3-4min. [jesli nie jestesmy w posiadaniu takiej patelni uzywamy zwyklej mocno nagrzanej i bez oleju, czy oliwy]
4. Pomidory parzymy i kroimy w drobna kostke.
5. Jesli szpinak jest swiezy to dodajemy go do gotujacego sie makaronu ok 5min przed odcedzeniem, jesli jest mrozony to wyciagamy go po prostu wczesniej do rozmrozenia i odcedzamy na urszlaku z malymi oczkami.
6. Makaron odcedzamy, a do garnka, ktory nadal stawiamy na wolnym ogniu, wlewamy oliwe. Wsypujemy pomidory i parmezan. Mieszamy.
7. Dodajemy cukinie z czosnkiem. I dalej mieszamy ;) [przed dodaniem cukinie mozna lekko posolic]
8. Do tego dodajemy szpinak, makaron. 
9. Dodajemy sol i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko razem.

Podajac na talerzu porcje mozna dodatkowo posypac parmezanem =))


SMACZNEGO.!!!  =D




3 komentarze:

  1. Oooo, akurat mam tego typu makaron jak na fotce, a szpinak kocham czyli - zrobię to :)
    Idę się dalej zagłębiać w Twojego blogaska :*

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne :) zrobie . Tez uwielbiam makaron a moja corcia ubustwia :) takze czekam z niecierpliwoscia na kolejne pyszne przepisy ...

    OdpowiedzUsuń