środa, 11 lipca 2012

a jej usta jak malinka.


Co moze byc lepszego od pojscia na swoja dzialke i nazbierania z krzewow wlasnych dorodnych owocow.?
BA.!!! te wlasnie owoce wykorzystane do deseru - do tego deser zrobic samemu. ;))
a dzis.?




PAVLOVA Z MALINAMI


SKLADNIKI:
- 6 białek
- 300 g mialkiego cukru
- 1 lyzeczka maki ziemniaczanej
- lyzeczka bialego octu
- 400 ml slodkiej smietanki
- szklanka malin 

WYKONANIE:
1. Bialka ubic na sztywną piane. Nastepnie ciagle ubijajac po jednej lyzce dodawac cukier. 
2. Na koniec dodac make i ocet. 
3. Na blasze wylozonej papierem do pieczenia uformowac z masy nieduzy okrag [ok.22 cm] lekko splaszczajac wierzch.
4. Przez pierwsze 5 minut piec w 180 st. C [bez termoobiegu], nastepnie zmniejszyc temp. do 150 st. C i piec jeszcze ok. 1 h i 15 minut.
5. Po upieczeniu nalezy suszyc beze ok. 30 min w uchylonym piekarniku. Pozniej wylozyc beze na paterze do gory nogami.
6. Ubic smietanke [bez cukru.!] po czym nalozyc ja na beze. Zostawic ciasto na jakies 30 min. [co nie jest konieczne, ale wskazane] 
7. Udekorowac povlova malinami.


Smietanke ubijamy bez cukru, poniewaz sama beza jest slodka, wiec dodatkowy cukier jest zbedny, a smak smietany spowoduje, ze ciasto nie bedzie za slodkie ;)





 malinowe czeeeeeeesc.!!! =)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz