czwartek, 5 lipca 2012

brokul tez smaczny byc moze =)

Dzisiaj przed poludniem na kawe przyjechal do nas przyjaciel siostry - Pawel. Strasznie fajny gosc =)
Wszedl i mowi 'za kazdym razem jak do was przyjezdzam to ty gotujesz', no coz poczac.? =) Lubie to bardzo i kiedy mam ogromna chec, wrecz potrzebe gotowania wszystko wychodzi mi prze-smacznie bez wiekszego wysilku.

Obiad przyrzadzilam dzis wczesniej, bo ze wzgledu na dzisiejsze plany, wczesniej zjesc go bylo trzeba. Jednak znajdujac chwilke szybko mowie co i jak ;))




BROKULOWA KREM Z KLUSKAMI NA PARZE

SKLADNIKI:
- 1 duzy brokul
- 1 sredniej wielkosci marchewka
- 2 sredniej wielkosci ziemniaki
- 1 sredniej wielkosci cebula
- zabek czosnku
- 1 litr wody
- jogurt naturalny
- oliwa z oliwek
- sol, pieprz

- kluski do gotowania na parze
- parmezan do posypania

WYKONANIE:
1. Ziemniaki, marchewke i cebule drobno kroimy i wraz z szatkowanym czosnkiem podsmazamy na patelni, na ktorej uprzednio rozgrzalismy oliwe. Ok 15min.
2. Przekladamy to do garnka. Dodajemy rozdrobniony na male rozyczki brokul, po czym zalewamy to wszystko przygotowana woda. Lekko solimy.
3. Gotujemy wszystko pod przykryciem, az warzywa beda miekkie, tj ok 30min.
4. Ugotowane warzywa odstawiamy z palnika i blendujemy na krem. Doprawiamy sola i pieprzem.
5. Gotujemy kluchy na parze. Po wyciagnieciu posypujemy je parmezanem.
6. Zupe-krem nalewamy do misek i polewamy jogurtem.

SMACZNEGO.!!! ;D




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz